2007-06-03

BoulderProblem

Vad är det som skiljer ett Boulderproblem från en repled?

Personligen så tycker jag att det är intensiteten på själva klättringen, bouldering har man inte tid att att klättra snyggt och lugnt, ta tid på sig när det gäller fotplaceringarna och slappna av.
visst, det finns många som klättrar så på bouldering också, men dessa klättra ofta under sitt max och skulle kunna klättra mycket hårdare.
Ett boulderproblem är i stort sett, vad vi klättrar kallar, Crux, och dessa är det svåraste movet på själva leden eller problemet.
Många tycker nog att bouldering är att klättra mycket styrkebetonat på Slopiga* grepp som gör att man måste ha en hög kroppsspänning och teknik för att att kunna hänga kvar.

För mig, som byggare, så kännetecknas ett boulderproblem av ganska små och stora slopiga grepp som bara går att använda på just det sätt som man tänkt sig, och mitt i allt detta så finns det en s.k. Volym/tufa/feature som utgör själva problemets crux.

det finns vissa olika stilar inom bouldering, men jag skulle nog dela upp dom i CrimpIt, Slapthatfat...!, Nyyp!, Pocketpowah!
Det vill säga: crimps, slopes, pinch och pockets.
många blandar hejvilt och det är bra att få variation, men dom absolut bästa problemen är, enligt min subjektiva mening, dom som håller sig inom sin stil.
Übergött att få dra mellan Pockets efter Pockets, eller träna ryggen på överhängande sloperproblem, och varför inte nypa pinch efter pinch i ett tungt tak med bara toehooks som backup, eller till slut Crimpa sig uppför en 20º vägg och känna hur huden, och lederna, bönar om nåd.

en skön observation som jag gjorde på senaste Boulder Open på Karbin, när robert Rundin och hans polare James byggde lite, så kunde jag inte missa att dom använde sig väldigt mycket av tufor och slopes.
om du inte vet vilka dessa två är, så kan jag säga att dom är bland sveriges absolut bästa led/problembyggare. (det är i stort sett deras yrke.)
Då jag hela tiden får glirningar från många att ha en överdriven vilja att bygga med volymer så kunde det inte vara tydligare, bouldering är Volymer!
trä,plast eller glasfiber, det är vad bouldering handlar om, att göra sköna problem på stora härliga grepp och bara skicka på i all oändlighet.

det var dom tankarna för den här gången.
för att avsluta förra blogen med ett extra tips som jag läste på www.routesetter.com så kan jag berätta att ni som bygger för kids och hela tiden undrar hur fan jag ska jag göra för att inte göra det för långt, så använd måttstock.
så simpelt, tänk på hur lång en vanlig 9-10-11-12 åring är och där har du din led utan reachproblem.
9-åringar, når: ca 1.40 till 160 cm helt utsträckta
10-åringar, når: ca 150 - 1.65 cm helt utsträckta
11-12-åringar når: ca 1.65 till 1.75 helt utsträckta.

Använd måttband eller tumstock.
Fast akta så du inte tappar tumstocken!

/micke

2007-06-02

Byggnation på Karbin.

Under Torsdagen och Fredagen var det Karbins Leadvägg som blev offer för min galna Ledbyggnation.

Totalt 9 leder sattes upp och många blev provklättrade av Oliver Sjödin.
jag måste säga att det var längesen jag jobbade på det här sättet och det är väldigt fysiskt arbete, just nu så brinner det i fingrarna efter att prova alla leder, speciellt dom coolare lederna i 7b-7c registret.
Under boulder open förra veckan så sattes ca 12 problem upp av mig, inget av dom var särskilt bra, men riktigt bra träning dock, helt slut efter kört alla blåa, röda och svarta på rad.

Mer nyheter kommer nog under Onsdagen då Svenska Ledbyggare gör Karbin Klätterhall ännu en gång en osäker plats att vistas på.
ca 6 problem och ca 10 leder kommer sättas upp under onsdagen av Kim och Michael Skagvik och jim lindeberg m.fl.

hörs vidare då! /micke