2007-08-19

Juniorgrepp

Efter en veckas klätterläger så slås jag alltid över hur olika uppfattningar som barn och juniorer kan ha om ett klättergrepp, många lever inte riktigt i den svart/vita värld som oss vuxna kan man säga.
efter tränat många duktiga killar och tjejer större delen av det här året så slås jag alltid av hur olika alla tänker.
man ska inte jämföra äpplen och päron som Thebrunoshow och 8a.nu men det är ändå ganska häftigt att se dom s.k. underbarnen klättra.
Man förstår verkligen hur mycket mer dom får tänka när dom kommer en led som innehåller sådana "reach" dvs. längdcrux.
Det är alltid inspirerande att se hur dom får hoppa, eller ta fotsteg med mera för att kunna fortsätta uppåt och klara leden.
Jag slutar aldrig att bli överraskad av deras vilja, många sliter och tar i så att dom får så ont att dom nästan gör illa sig, dom vill verkligen upp.

Om det är något som om man inte är van vid att hindra dom, kan leda till att dom skadar sig väldigt lätt eftersom många som tittar på bara se en otrolig kamp mellan barnets kropp och vilja att ta sig upp.
Jag brukar ge dom ett försök om dom ramlar av, efter det så säger jag alltid åt säkraren att fira ner personen om dom ramlar ner.

Nu har jag ingen fakta som stöder min ideologi men chansen Att skada sig vid onsight jämfört med redpoint är otroligt liten, först och främst genom att vid onsight så klättrar du/dom nästan alltid avvaktande och försiktigt, medans vid en redpoint så klättrar man hårdare och tar i mera samt kan få förslitningskada lättare om det är ett bestående projekt som man jobbar på.

detta gör att barn och ungdomar oftast ska klättra onsight, på alla typer av leder, att säga att vassa grepp skadar barn är sant och vetenskapligt bevisat, men att ta bort det helt ur klättring är som att säga åt fotbollsspelaren att han inte får dribbla med vänster fot bara med höger när han gör en överstegsfint.



Dom får ett mindre rörelse mönster och förstår inte varför man inte får ta sådana grepp, det enda dom får höra är att "du kan göra dig illa" vilket i sig själv inte säger särskilt mycket. ungefär som att lära köra sig bil, - du får inte göra si och så, vilket gör att man aldrig får en förståelse varför man inte borde göra det.


Förklarar man varför dom inte ska klättra på såna grepp och ber dom att alltid tänka på det, så tycker jag att det är mer förebyggande än att bara utesluta det ur deras klättring.
om dom klättrar en sva led med bara crimps så vet dom att dom inte får "dra" för hårt i dom och att det är Balansen som är i centrum.
Barn har mycket mindre händer än oss vuxna, vad du tycker är superjugg, kan dom tycka är jättesvåra att hålla i.
!tänk på det nästa gång du bygger för mindre människor, dom är mindre på alla sätt och vis. inte bara rent längdmässigt.!

för ett barn som är 1.40 så är en vägg 12, för dig som är 1.75-1.80 och ska klättra motsvarande sträcka så måste du komma upp i 16-17 meter för att ha samma upplevelse.
samt rörelser som är för mig väldigt svåra, som är 1.65 mellan fingerspetsarna, är mycket lättare för någon som är 1.90-195 i vingbredd.
men det betyder ju inte att dom alltid klarar det, och det är det som gör klättring unikt. speciellt på klippa.

Det finns alltid en väg upp, även om den är lite svårare eller lättare för dom som är små eller jättelånga.


En tumregel:


Välj grepp som för dig går till A3 leden och har väldigt mjuka kanter, då får du en perfekt Jug till alla som är under 13-14 år.

2007-08-14

Svenska Ledbyggare goes Offentligt.


Svenska ledbyggare kommer i nästa nummer att go live med en serie om ledbyggnation.
Skribent är undertecknad och dom som jag riktar mig till är främst gym ute i landet som inte blir ombyggt så ofta.



dessutom så kommer alla artiklar att läggas upp på den här sidan innan dom ges ut, så att dom kan bli riktigt bra.

/michael skagvik