2007-10-15

Problem

Jag har tidigare kritiserat bouldertävlingen i Aviles (VM) då problemen kändes trista när jag tittade på livesändningarna via nätet. Givetvis är det bäst att vara på plats om man vill ge högkvalitativ info men som åskådare tycker jag att man ser tillräckligt för att göra några kommentarer .

Jag tänker envisas med att filosofera över saker och ting ifrån mitt tangentbord och idag ska jag ta upp ett par detaljer om ledbyggen för bouldertävlingar.

Jag har plockat två videosnuttar från populära siten www.youtube.com. Dessa tagningar föreställer olika tävlingar med helt olika koncept vad gäller ledsättande. Vid den första tävlingen har man valt att använda några mer eller mindre platta väggar av olika lutning (budgetbegränsnigar?), problemen består mestadels av likartade high-step eller axelmoves. Min känsla som tittare är att problemen hade kunnat ingå som en del av leder i en reptävling, Rätt statisk klättring som enligt mig inte passar i en bouldertävling.


Boulderproblemet i andra videosnutten ger en känsla av fart och att de är rätt kluriga, väggarna ger också en mer tredimensionell uttrymme som gör problemen intressantare. Ledbyggaren har skapat ett problem som går att lösa på mer än ett sätt och ser väldigt akrobatisk ut. Givetvis liknar inte detta klättring på block utomhus och en del kan uppleva det mer som akrobatik än klättring. Den har sortens problem är publikfriande men det kan göra att gapet mellan bouldering inomhus och utomhus växer. Man undrar ofta varför boulderspecialister som presterar högt utomhus inte når samma framgångar inomhus, tävlingsformat och ledbygge är troligen en del av svaret.

Själv tycker jag mer om problem som det andra exemplet. Vad tycker ni?



Alla problem från ACCs final 2006 finns samlade här.




Inga kommentarer: