2007-09-15

Årets Tema.

Jag tar upp ett gammalt ämne, nämligen att bygga på tema.
för dom inte vet något om detta så följer nu en liten förklaring:
Tema i klättring är att greppen och klättringen följer en viss typ av genre, ungeför som i filmer, där man kanske vill ha action, thriller, drama eller komedi för den delen.
Detta gör också, om ledbyggaren är någotlunda kreativ, att klättringen kan bli väldigt specifik och speciell.
Många ledbyggare har sin egna stil som dom använder när dom bygger, vilket är både bra och dåligt, många klättrare vill ha variation när dom klättrar leder och om en ledbyggare bara bygger inom en viss genre så blir ju klättrarna väldigt trötta på det till slut och söker efter andra ledbyggares kreationer när dom trafikerar gymmens väggar.

Personligen så tycker jag att ungefär var 4:e led som jag själv bygger kan vara en slags Tema led där greppen följer ett visst mönster och rörelseschema.

T.ex. Om jag bygger på en 10 gradigt överhängande vägg, och använder bara Slopers, så blir det en väldigt känslig men ändå Kroppstung led.
rörelserna kommer att likna varandra mer än andra leder, men det blir också det som ger leden det där lilla extra.

Du kan också inrikta dig på olika Klippor, Ceuse, Frankenjura, Rodellar eller svenska klippor som skevik osv.
då blir upplevelsen mycket häftigare när man kan träna inför en resa på nästa likadana leder som finns just där.
Kalle Olsson är ett föredöme när det gäller sådan Träning och ledbyggnation till denna, då han i somras skulle besöka pocketsparadiset Frankenjura, och i samband med den byggde helt brutala Pocketsproblem för att just träna upp den egenskapen i sin klättring och samtidigt får ett bättre utgångsläge inför Resan.

Detta gäller också tävlingsleder, där svårigheten ökar, dessa är dock svåra att få bygga, eftersom dom kan vara väldigt ojämna, och många gym vill ha jämna leder med ungefär samma svårighetsgrad.
Om man skulle få det så vore det en väldig fördel för dom klättrare, kanske inklusive dig själv, som ska tävla i framtiden och behöver träna upp just styrkeuthålligheten och "kunna tänka, när kroppen Havererar".

Inga kommentarer: